Arbeidsmarktregio Groningen runt eigen livestream studio

Redactie Nieuws, Voorbeelden uit de regio, Vraag en aanbod

UWV en de gemeente Groningen hebben een van hun vergaderruimtes omgetoverd tot een livestream studio. De studio, gerund door een aantal collega’s, is voorzien van alle audiovisuele faciliteiten. Middels de webinars wil Werk in Zicht, het samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en SW-bedrijven in Groningen en Noord-Drenthe, werkgevers en werknemers met elkaar in contact brengen.

“Toen wij door corona moesten thuiswerken, werkgevers en werkzoekenden niet meer face to face konden spreken en geen workshops e.d. meer konden organiseren, moesten we nadenken over een manier om dit online te doen. Geïnspireerd door Werkplein TV, hét programma voor en over de Twentse arbeidsmarkt, hebben we besloten om iets soortgelijks op te zetten in onze arbeidsmarktregio. We hebben in de regio gezocht naar een professionele studio, maar dat bleek financieel niet haalbaar. Toen kwamen we op het idee om een eigen studio in te richten. We hebben enthousiaste medewerkers verzameld en samen zijn we het technische avontuur aangegaan”, vertelt senior werkgeversadviseur Theo Laan enthousiast. Theo staat tijdens de webinars zowel voor als achter de camera. In zijn vrije tijd maakt hij radio en tv, dus zeker geen mismatch. Inmiddels heeft zich een team van technische collega’s gevormd. Zij bedienen de regietafel, regelen het licht en geluid, zorgen ervoor dat presentaties goed gedeeld worden, enz.

Het is inmiddels vier maanden geleden dat het eerste webinar live werd uitgezonden. Theo: “We hebben diverse webinars gemaakt voor werkzoekenden, werkgevers, stakeholders en collega’s. De ene week streamen we vier webinars de andere week een stuk of tien. We maken bijvoorbeeld KansrijkTV waar werkzoekenden in 30 minuten meer te weten komt over waar de kansen op de arbeidsmarkt liggen. Uitzendingen over omscholingsmogelijkheden. Uitzendingen waarin we specifieke projecten uitlichten, zoals werken in een klantcontactcenter of als fietstechnicus. Laatst hadden we een themalunch over inclusief ondernemen uitgezonden. Werkgevers konden vooraf een lunch bestellen die werd bezorgd aan huis.” Tijdens de livestream kunnen kijkers direct reageren via de chat. Wie de uitzending mist, kan het terugkijken op www.kansrijkberoep.tv. “Aan het einde van het webinar komt een formulier met vragen in beeld. Wat vond je van dit webinar? Wat geef je het als cijfer? Tot nu toe altijd 7+ gehaald”, zegt Theo trots.

In eerste instantie werd er aan iets tijdelijks gedacht. Theo: “Maar het is zo’n succes dat we dit tot een vast onderdeel gaan maken van onze dienstverlening. Je kunt bij ons afkijken hoe je een webinar tegen een lage prijs kunt maken.”

Vragen aan Theo Laan? Neem contact op via theo.laan@uwv.nl.