Behoefte van werkgever leidend bij opleiding logistiek

Redactie Nieuws, Scholing en route, Vraag en aanbod

Niet van buiten naar binnen, maar van binnen naar buiten. De nieuwe benadering van Evofenedex en het Werkgeversservicepunt Zuid-Holland brengt nauwkeurig in kaart wat werkgevers zoeken in een potentiële medewerker. Met een op maat gesneden opleiding logistiek kunnen mensen direct aan de slag en zijn werkgevers verzekerd van arbeidskrachten die perfect passen binnen het bedrijf. “Dit is een korte weg naar werk, waarvan iedereen profiteert.”

Tekst: Pieter van der Meulen

De vraag van werkgevers naar goede logistieke arbeidskrachten bestaat al jaren en neemt nog altijd toe. Met name in de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal, bestaande uit het UWV en de gemeenten Zoetermeer, Lansingerland, Pijnacker Nootdorp, Leidschendam, Voorburg, Wassenaar en Voorschoten, staan veel bedrijven te springen om goed personeel. Evofenedex, de ondernemersvereniging voor logistiek en productie, en het Werkgeversservicepunt Zuid-Holland Centraal (WSP ZHC) werken samen om in te spelen op deze vraag. Er zijn namelijk voldoende mensen die graag willen werken maar niet zelfstandig de weg naar de arbeidsmarkt weten te vinden. “Onze kandidaten zijn heel divers, zitten vaak in een uitkeringssituatie en zijn bijzonder gemotiveerd om aan de slag te gaan bij een werkgever die ze nodig heeft,” vertelt Paul van der Burg, senior accountmanager bij het WSP ZHC. “Voorheen leidden we deze mensen vaak op tot bijvoorbeeld heftruck- of reachtruckchauffeur. Logisch, want bestaat veel vraag naar. Toch bleek te vaak dat een opleiding niet per se de weg naar een baan was. We zijn in gesprek gegaan met Evofenedex en verschillende ondernemers in de regio om een methode te zoeken die betere resultaten opleverde.”

‘Het overgrote deel van de deelnemers is momenteel aan het werk’

Nieuwe benadering

“We hebben werkgevers de vraag gesteld wat zij zoeken in nieuwe medewerkers, waaraan moet deze voldoen?” vervolgt Van der Burg. “Ieder bedrijf heeft toch een eigen karakter, waarbij net andere specifieke vaardigheden worden gevraagd. Op basis van de antwoorden van ondernemers hebben we de bestaande opleiding logistiek medewerker bij Evofenedex aangepast, zodat de deelnemers direct door kunnen stromen in een baan in de regio. Onze kandidaten weten precies wat ze kunnen verwachten bij het bedrijf waar ze gaan werken, de werkgevers zijn enthousiast en krijgen met een uitstekend geïnstrueerde en gemotiveerde medewerker te maken.” De resultaten van deze nieuwe benadering laat goed het succes zien: het overgrote deel van de deelnemers is momenteel aan het werk. Ook bedrijfsadviseur Benjamin Beukers van Evofenedex denkt dat de nieuwe invalshoek voor zowel werkgevers als werkzoekenden uitkomst biedt. “Er zijn twee motieven  waarom werkgevers met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag gaan. Ten eerste het arbeidsmarktprobleem. Ondernemers krijgen de functie niet gevuld. Op industrieterreinen in de omgeving Zoetermeer en Bleiswijk vinden veel logistieke activiteiten plaats. Elk van die bedrijven is op zoek naar logistieke medewerkers die orders gaat vullen of de webshoplogistiek gaat doen. Deze mensen zijn gewoon keihard nodig. Daarnaast willen veel ondernemers maatschappelijk hun steentje bijdragen. Mensen een kans bieden op een baan. De ervaringen zijn heel positief. Je hoort vaak dat bij de groep mensen die vanuit het WSP komt het ziekteverzuim zeer laag is. Daarnaast zijn veel ondernemingen blij als de diversiteit op de werkvloer wordt verhoogd. Het geheim van het succes is de kleinschaligheid en de persoonlijke benadering van het WSP. Zij verdiepen zich echt in een bedrijf en kunnen daardoor perfect maatwerk leveren.

‘Door corona zien we dat juist in deze sectoren de vraag naar goede werknemers verder groeit’

Succesformule

“Wij denken mee met de werkgever,” stelt Van der Burg. “Het WSP is geen uitzendbureau, dat voor een korte periode iemand wil plaatsen. Het gaat om duurzame werkverbanden. Wij hebben verschillende hulpmiddelen waarvan werkgevers gebruik kunnen maken. Jobcoaches begeleiden het proces en kunnen helpen wanneer problemen zich voordoen. Wanneer sprake is van taalobstakels, bieden wij cursussen aan. Daarin wordt ook het vakjargon meegenomen. Heel belangrijk natuurlijk dat medewerkers bepaalde termen weten die met name relevant zijn voor bepaalde werkzaamheden. Een goed voorbeeld van het maatwerk dat kenmerkend is van deze methode. Nauwe samenwerking en snel kunnen schakelen. Daarvoor is een persoonlijke, kleinschalige benadering nodig. Niet een bus met werkzoekenden naar een bedrijf sturen, maar werken met een groep van acht tot tien mensen. Zou kunnen we goed zicht houden op de situatie en ondersteuning bieden waar nodig. Van de 7 groepen die wij op deze manier samen met Evofenedex hebben opgeleid en begeleid, is ruim tachtig procent aan het werk. Het is een succesformule die zeker ook kan worden ingezet in andere regio’s en voor andere sectoren. Daar zijn we ook al mee bezig, bijvoorbeeld met Citypakketservice. Deze opleiding, bekostigd door programma Perspectief op Werk, verzorgt een vergelijkbare opleiding tot pakketbezorger. Daarbij wordt ook maatwerk geleverd, dus niet alleen het werk zelf komt in de opleiding terug, ook een gedeelte sociale vaardigheden, kennis van EHBO. Door corona zien we dat juist in deze sectoren de vraag naar goede werknemers verder groeit. We spelen in op een direct toenemende behoefte bij werkgevers op een manier die structureel bijdraagt aan het samenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.”


Bekijk het webinar waarin Benjamin Beukers van Evofenedex meer vertelt over de maatwerk opleiding tot logistiek medewerker: https://www.youtube.com/watch?v=ob9taUNUiHg

Lees meer over de opleiding tot Citypakketservice van WSP ZHC: https://citypakketservice.nl/
 
Lees meer over de dienstverlening van Werkgeversservicepunt Zuid-Holland Centraal: https://zhcwerkt.nl/