Coronaproof ontmoeting tussen werkzoekenden en werkgevers in GO-Through bioscoop

Redactie Nieuws, Voorbeelden uit de regio, Vraag en aanbod

Met popcorn in de aanslag keken 45 werkgevers vanuit hun eigen auto naar een film op een groot bioscoopscherm. In de film stelden 28 werkzoekenden met een arbeidsbeperking zich voor en gaven een korte pitch. Na afloop konden de werkgevers doorgeven welke kandidaten ze willen ontmoeten. Dit ludieke GO-Through bioscoop event, dat op 29 oktober plaatsvond, komt uit de koker van het team Garantiebanen en Overheid van het Werkgeversservicepunt (WSP) Holland Rijnland.

Het idee voor dit event is gebaseerd op het succesvolle Holland Rijnland Got Talent-event in 2019. Ook daar stelden de kandidaten zich op film voor aan de aanwezige werkgevers. Na de film konden ze ter plekke met elkaar kennismaken. “We hebben dit event herhaald, maar dan coronaproof”, vertelt Hülya Yilmaz,branchecoördinator team Garantiebanen en Overheid WSP Holland Rijnland.

Openheid tussen werkgever en werkzoekende

In de videopitch, geschoten door een professionele filmploeg, vertelt de kandidaat wat zijn of haar kwaliteiten en vaardigheden zijn. Hülya: “Vanuit de praktijk blijkt dat kandidaten open zijn over hun arbeidsbeperking als ernaar gevraagd wordt, maar de werkgevers het lastiger vinden om vragen te stellen over de arbeidsbeperking. In de videopitch laten de kandidaten zien dat hun beperking geen belemmering hoeft te zijn. Hetgeen drempelverlagend werkt, wat van grote toegevoegde waarde kan zijn tijdens een eerste kennismakingsgesprek.” Werkzoekende Bas Pater vond het een geslaagde opnamedag: “Ik ben wel een prater en vond het een goede kans om te laten zien wie ik ben en wat ik kan. Ik vond het een hele leuke dag en ben benieuwd of ik kans maak om met een werkgever in gesprek te gaan.” Hülya voegt toe: “We hopen op een duurzame plaatsing, maar mocht er geen match zijn, dan kunnen de kandidaten de video’s gebruiken bij eventueel andere sollicitaties.”

Out-of-the-box aanpak

De voorstelling duurde een uur en vond plaats op vijf verschillende momenten van de dag. Tijdens elke voorstelling konden er maximaal tien auto’s staan. “De werkgevers kregen een menukaart met daarop extra informatie over de kandidaat. Hoe ver die kan reizen, het wensberoep en voorkeur van wijze van kennismaking. Werkgevers konden kruisjes zetten bij de kandidaat die ze interessant vonden.  Het was een succes! Meerdere werkgevers stonden open voor een vervolgafspraak. Team Garantiebanen en Overheid heeft er zorg voor gedragen dat werkgever en kandidaat elkaar ontmoeten”, vertelt Quirina van der Plas, projectondersteuner WSP Holland Rijnland, enthousiast. Werkgever Allard Jaring, manager Logistiek LUMC, vindt het een hele slimme out-of-the-box aanpak om de mensen te bereiken.We hebben al vele fijne medewerkers met een arbeidsbeperking bij ons werken. Grensverleggend is dit evenement ook. En dat past goed bij LUMC”, aldus Allard.  

Vervolg wordt nog grootser

Door corona is het niet eenvoudig werkzoekenden te laten kennismaken met een potentiële werkgever. Door creatief te kijken naar waar de kansen liggen is het mogelijk  om, soms met ludieke manieren, het alsnog voor elkaar te krijgen. Hülya en Quirina zijn momenteel bezig met een nieuw plan voor een regionaal event. Iets soortgelijks, maar grootser voor nog meer werkgevers vanuit alle branches en voor werkzoekenden vanuit alle doelgroepen. Quirina: “We zijn trots op dit concept en hopen hiermee andere arbeidsmarktregio’s te inspireren.”

Heb je vragen over het Go-Through bioscoop event? Wil je dit ook in je eigen regio opzetten? Neem contact op met: Hülya Yilmaz: H.Yilmaz@dzb.nl / 06 – 1113 7538 of met Quirina van der Plas: q.van.der.plas@dzb.nl / 06 – 4202 1361.