Cox & Co start als eerste in Roermond innovatieve aanpak Open Hiring

Redactie Nieuws, Vraag en aanbod

Persbericht – Cox & Co uit Roermond, met 260 medewerkers verspreid over twaalf locaties en een begrip in de regio, gaat als eerste horecaonderneming in Nederland nieuwe medewerkers voor één van hun locaties, Schnitzelparadies Roermond, aannemen via het grensverleggende concept van Open Hiring. Werkzoekenden hoeven niet te solliciteren om aan een baan te komen en naar hun arbeidsverleden en cv wordt niet gekeken. Als ze maar gemotiveerd zijn en denken het werk aan te kunnen. Kandidaten melden zich aan en worden op een vacaturewachtlijst gezet. Zo gauw er een werkplek is, kunnen ze aan de slag. Voorlopig gaat het in deze pilot om een baan voor acht uur per week. Wie interesse heeft, kan zich vanaf vandaag inschrijven bij Schnitzelparadies in Roermond.

Directeur Sanne Cox noemt Open Hiring een ‘interessante optie’ om de vacature bij langdurig werklozen onder de aandacht te brengen. ‘We willen deze mensen een kans bieden, zonder dat we enige kennis hebben van hun verleden. De mensen komen blanco binnen, wat alle belemmeringen wegneemt en hopelijk kans biedt op mooie samenwerkingen. Bij de mensen die via Open Hiring binnenkomen, speelt intrinsieke motivatie een belangrijke rol en ik denk dat we via deze weg echte toppers binnen kunnen gaan halen.’

Open Hiring is een baanbrekend concept uit de VS dat door maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt geïntroduceerd. Open Hiring houdt in dat als je wilt werken, je zonder sollicitatiegesprek werk kunt krijgen. Opleiding en ervaring spelen geen rol, iedereen is welkom. Dit biedt kansen aan mensen voor wie de arbeidsmarkt ongewild op slot zit. Het idee achter Open Hiring dateert uit 1982, toen Greyston in New York besloot arbeidsplaatsen te creëren voor mensen wie het niet lukte om aan het werk te komen. Dit plan sloeg aan: inmiddels werken er bij Greyston 170 mensen en via Open Hiring lukte het de Amerikaanse onderneming door de jaren heen 3.500 personen aan werk te helpen. Vanwege het bewezen succes besloot Start Foundation in samenwerking met Greyston de Amerikaanse aanpak naar hier te halen. De Nederlandse primeur was in het voorjaar van 2019 bij MamaLoes, een bedrijf uit Goirle dat online babyartikelen verkoopt. Het experiment kreeg nadien navolging bij diverse andere ondernemingen in het land. Voor Cox & Co reden om ook met Open Hiring van start te gaan.

Volgens Cox is Open Hiring de perfecte mogelijkheid om op originele en onconventionele wijze nieuw personeel te werven. ‘We kijken nu bewust niet naar de cv of een sollicitatiebrief. Doordat daar normaliter wel de focus op ligt, vallen groepen buiten de boot waar vaak wel geschikt personeel tussen zit. Hoe goed je bent in het schrijven van een brief zegt immers niets over of je het werk wel of niet aankan. Nu we via Open Hiring communicatiekanalen aanspreken die zich vooral op de directe omgeving richten, zie ik een mooie kans om aan nieuw personeel te komen.’

Start Foundation en Cox & Co gaan in Roermond en omstreken de komende tijd gericht campagne voeren om gegadigden voor Open Hiring voor Schnitzelparadies Roermond te interesseren. Zij doen daarvoor ook een beroep op de lokale gemeenschap. Ze roepen maatschappelijke instellingen, verenigingsleven, collega-werkgevers, winkeliers en burgers op om mensen die nu werkloos zijn, te wijzen op deze kans. Ook kunnen deze partijen op ander vlak helpen en ondersteuning bieden om de pilot tot een succes te maken. Want werknemers hebben soms ook problemen met huisvesting, schulden en gezondheid die om een oplossing vragen. We willen de levens van mensen op alle terreinen positief beïnvloeden. Dit geldt ook voor de medewerkers die al in dienst zijn. De visie van Open Hiring is dat het start met een baan en inkomen.

Kijk voor de vacature op https://werk.coxenco.nl/open-hiring/