Geschikt voor de functie? De kandidaat beslist

Redactie Leeragenda, Nieuws, Voorbeelden uit de regio, Vraag en aanbod

Het lijkt de omgekeerde wereld. Niet de werkgever, maar de kandidaat die beslist of hij of zij geschikt is voor de functie. Dit is het geval bij het programma Open Hiring waar sollicitatiebrieven en cv’s tot de verleden tijd behoren. De werkgevers zijn niet geïnteresseerd in de opleiding, (werk)ervaring, arbeidsverleden, leeftijd en afkomst van de kandidaten. Zij vragen alleen maar om gemotiveerde mensen. Wie een baan wil, schrijft zich in en komt op een vacaturewachtlijst te staan. Zo gauw er een plek is, kan hij of zij aan de slag. Al werkend in de job zal blijken of persoon en functie een goede match zijn. 

“Anders dan het traditionele werving- en selectieproces laten we de besluitvorming en verantwoordelijkheid over aan de kandidaat zelf. Het kan bijvoorbeeld gaan om een functie waarbij de werknemer 4 uur op de benen moet staan en 20 kilo moet tillen. Iemand kan zelf het beste inschatten of hij of zij hiervoor geschikt is”, vertelt Ingeborg Zwolsman, programmamanager bij Start Foundation, een onafhankelijk maatschappelijk ontwikkelaar en investeringsfonds. Het programma Open Hiring is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery. Al 35 jaar bieden zij werk aan mensen die het moeilijkst aan een baan kunnen komen. Start Foundation en Greyston hebben de handen ineen geslagen en Open Hiring vertaald naar de Nederlandse arbeidsmarkt. “Momenteel doen in Nederland dertien bedrijven mee aan Open Hiring. Vijftig mensen hebben inmiddels al een vast contract”, voegt Ingeborg er trots aan toe.

Bewust of onbewust uitsluiten

In Nederland zijn er nog te veel mensen die niet meedoen op de arbeidsmarkt, terwijl ze wel willen en kunnen werken.“Een deel van deze mensen zijn geschikt voor de functie, maar worden bewust of onbewust buitengesloten door werkgevers. Vanwege een verkeerde achternaam, een te hoge leeftijd, ontbrekend diploma, ongeschikt arbeidsverleden, uiterlijke kenmerken, en nog veel meer. Na elke afwijzing wordt de drempel om te solliciteren hoger en hoger. Mensen willen nog wel werken, maar zijn bang om weer afgewezen te worden. Met het programma Open Hiring is er geen ruimte voor vooroordelen en twijfels. Iedereen is welkom”, aldus Ingeborg.

Rob Jansen, directeur van Chain Logistic die meedoet aan Open Hiring en inmiddels 18 mensen een contract heeft aangeboden, geeft toe dat hij wel eens kandidaten heeft afgewezen vanwege hun uiterlijk. Rob: “De eerste kandidaat die wij via Open Hiring een functie hebben aangeboden zit vol met tatoeages, piercings en heeft een opvallend gekleurd kapsel. Ik zou haar vroeger niet aangenomen hebben. Heel zonde, want ze is een hele gemotiveerde en goede werknemer. Ik ben zo blij dat ik dat soort vooroordelen aan de kant heb gezet.” Daarnaast geeft hij aan alleen gemotiveerde mensen binnen te krijgen middels Open Hiring. Dit zijn mensen die uit eigen beweging naar ons toekomen. Zij willen heel graag aan de slag en zijn blij met deze kans”, aldus Rob. Zitten er ook risico’s aan voor de werkgever? Je neemt immers mensen aan waar je niets van weet. Rob: “Je loopt altijd wel het risico iemand aan te nemen die toch niet geschikt is. Met of zonder sollicitatiegesprek. Maar ik heb ervaren dat als iemand zelf aangeeft geschikt te zijn voor een functie, dat bijna altijd ook zo is. Daarnaast is er, zoals elke andere werkplek, sprake van een proeftijd. Mocht iemand echt niet geschikt zijn, dan kun je afscheid nemen. Al gaat dat gepaard met pijn in de hart.”

Duurzame arbeidsrelatie en life coach

Bedrijven die meedoen met Open Hiring hebben de intentie om er een duurzame arbeidsrelatie van te maken. Maar naast de focus op  werk is er ook aandacht voor de persoonlijke omstandigheden van de kandidaat. Alle belemmeringen die het werken onmogelijk maakt, worden aangepakt. Dat kan een training zijn, maar ook hulp bij financiële problemen, huisvesting of kinderopvang. De werkgever reikt hiervoor oplossingen aan en koppelt waar nodig de werknemer aan instanties buiten de organisatie. “Soms is de problematiek die iemand met zich meeneemt dusdanig groot dat het niet alleen door de werkgever gedragen kan worden. In Nederland hebben we daar veel mooie regelingen voor. Deze regelingen zijn echter niet altijd toegankelijk en/of te ingewikkeld. Een nugger kan bijvoorbeeld behoefte hebben aan een life coach, terwijl daar vanuit de overheid niet altijd financiële ruimte voor is. In dat geval kan de werkgever aanspraak maken op het budget van Perspectief op Werk wat de arbeidsmarktregio’s voor zulke gevallen kunnen inzetten”, legt Ingeborg uitHet liefst ziet ze dat alle arbeidsmarktregio’s aan de slag gaan met Open Hiring. Zoek minimaal één werkgever in de regio die zou willen meedoen. De arbeidsmarktregio’s die Open Hiring in hun actieplan van Perspectief op Werk op willen nemen, kunnen zich melden bij Start Foundation. Zo kunnen wij helpen om het op te starten en zorgen we ervoor dat het goed en volgens de spelregels verloopt”, sluit Ingeborg vastberaden af. 


Contact:
Start Foundation
openhiring@startfoundation.nl