Leerwerktraject horeca gaat ook in moeilijke tijd door

Redactie Nieuws, Scholing en route, Voorbeelden uit de regio

Voor corona aten dagelijks vijfhonderd ambtenaren hun middaglunch in het bedrijfsrestaurant van Den Haag Werkt, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente. Het eten werd gemaakt door de kandidaten van het leerwerktraject Horeca. Het restaurant is nu zo goed als leeg. Toch gaat het leerwerktraject door. Hoe? Door creatief te kijken naar de situaties en mogelijkheden die er wél zijn.

De kandidaten van het leerwerktraject worden gedurende drie tot zes maanden voorbereid op het werken in de horeca. Ze maken kennis met verschillende onderdelen van dit vakgebied; van het werken in de keuken tot aan het bedienen van de gasten. Na afloop krijgen de kandidaten een erkende praktijkcertificaat waarmee ze aan het werk kunnen bij een werkgever. “Voor corona liepen dagelijks vijftig kandidaten rond in het bedrijfsrestaurant. Nu kunnen we per dag maar zes kandidaten begeleiden. De rest gaat online. We koken nu voor de Participatie Keuken, een stichting die maaltijden maken en leveren aan kwetsbare groepen in Den Haag. Op die manier kunnen de kandidaten hun leerwerktraject voortzetten”, vertelt Werkbegeleider Tim Oosterhuis. Samen met zijn collega’s Marcel Molenkamp, Edwin Bregitta, Bram Brugman en Bert Donnars runt hij het bedrijfsrestaurant en begeleidt de kandidaten.

De accountmanagers Horeca en Catering zijn altijd hard op zoek naar vacatures om de kandidaten te plaatsen na het behalen van hun praktijkcertificaat. Accountmanager Arnold Vellinga kwam tijdens zijn zoektocht naar vacatures het nieuwe soep bezorg- en afhaalrestaurant KOM tegen op LinkedIn. Als creatief antwoord op de coronamaatregelen openden de ondernemers van KOM ook een soep-drive, waar je met de auto, fiets of lopend terecht kunt. Den Haag Werkt heeft meegedacht hoe ze dit kunnen vormgeven en opstarten. Daarom lopen er nu drie kandidaten van het leerwerktraject stage bij KOM. “KOM heeft de drie stagiaires begeleid en volgens onze doelen ontwikkeld. Normaliter laten we de kandidaten geen stage lopen, omdat de kans op uitstroom nul is. Tenminste dat dachten we. Maar één van de kandidaten heeft een contract gekregen! We zijn erachter gekomen dat je ook kandidaten kunt plaatsen door creatief mee te denken met een startende ondernemer. Vanaf nu laten we onze kandidaten wel stage lopen. Zo ontstaat er ook ruimte voor nieuwe kandidaten in het bedrijfsrestaurant”, aldus Tim. Dorota, kandidaat bij Den Haag Werkt, is de gelukkige die een contract heeft gekregen bij KOM. “Ik ben heel blij, want ik heb leuke collega’s. We zijn een hechte groep en krijgen veel energie van elkaar. Zij leren mij beter Nederlands praten en ik doe dingen voor hen. We werken écht samen hier. En als ik een idee heb, dan is daar ruimte voor. Ik voel me onderdeel van het geheel”, zegt Dorota enthousiast.

Tim vindt het fantastisch om kandidaten na het leerwerktraject aan het werk te zien. Het is mooi om te zien hoe een kandidaat een halfjaar later zelfverzekerder en gelukkiger is. Onze kandidaten komen uit de bijstand. Als je onze doelgroep de juiste kans biedt, gaat ze bloeien. En als het dan uitloopt op een contract dan heb je zeer loyale werknemers. Dan is het aan beide kanten duurzaam. En als een contract niet mogelijk is, is de stage naast de nodige leerervaring een grote winst die meegaat op het cv van de kandidaat”, aldus Tim.