Midden Utrecht Werkt Door, samen met uitzendbureaus

Redactie Nieuws, Voorbeelden uit de regio, Vraag en aanbod, Werkende samenwerking

Vijf Utrechtse uitzendbureaus pitchen via een videocall vacatures aan accountmanagers van alle WerkgeversServicePunten (WSP’s) in de arbeidsmarktregio Utrecht. Een unieke samenwerking die is opgezet door Midden-Utrecht Werkt Door. Het platform dat naast van werk naar werkbemiddeling, ook werkgevers en werkzoekenden samenbrengt om vraag en aanbod van werk op elkaar af te stemmen.

“Om een zo groot mogelijk groep werkgevers te bedienen, zijn we begonnen met het samenbrengen van de accountmanagers uit alle lokale WSP’s in wekelijkse videomeetings. In dit voorjaar kwamen veel door corona getroffen bedrijven op ons af. Deze bedrijven zochten (tijdelijke) werkplekken voor hun personeel. Terwijl we nadachten over welke partijen ons konden helpen, kwamen we snel uit bij uitzendbureaus. Zij hebben immers detacheringsmogelijkheden in vele sectoren. Tijdens onze meetings klopten uitzendbureaus met grote opdrachten bij ons aan. Ze hadden veel vacatures, maar geen personeel om het te vullen. Een gouden match. We werken nu intensief samen met vijf uitzendbureaus die elk één keer in de drie weken hun vacatures pitchen aan de accountmanagers. Er zit van elke subregio één accountmanager in de call. Zij zetten deze vacatures weer door in hun eigen netwerk. Daarmee hebben we bereik van de hele regio en regionale WSP’s gaan aan de gang om te leveren”, vertelt Willem van Remmerden coördinator platform Midden-Utrecht Werkt Door.

Transparant

Volgens zijn collega Anton van Doorn, projectcoördinator PoW Midden-Utrecht, zitten er veel voordelen aan deze samenwerking. “Fysiek bijeenkomen was tijd-technisch niet te organiseren. Dan zou je zoveel mensen moeten laten reizen, waardoor de incentive om aan te haken waarschijnlijk kleiner zou zijn. Nu zit met één knop iedereen bij elkaar. Ook wordt transparanter wie welke opdracht heeft en wat de verschillen per uitzendbureau zijn. Hierdoor kun je gerichter de arbeidsmarkt op gaan als WSP. Daarnaast komen ook leerwerktrajecten aan het licht. Er zijn blijkbaar opleidingen die uitzendbureaus willen vergoeden. Daar was niet elke gemeente van op de hoogte”, aldus Anton. De samenwerking verloopt erg goed en er zijn significant meer plaatsingen. Uitzendbureaus zijn blij dat zij vacatures actiever naar buiten kunnen brengen en dat ze een groot podium hebben. “Ik vind de samenwerking erg prettig. Wij hebben zo de kans om de vacatures toe te lichten aan de accountmanagers die de kandidaten spreken. Door deze korte lijnen is de kans op een betere én snellere match veel groter”, vertelt Demi Hörters Senior Intercedent bij uitzendbureau Olympia.

Doorontwikkelen

In het nieuwe jaar wil Midden-Utrecht Werkt Door heel het uitzendbureau landschap in kaart brengen en hierin betrekken. Willem: “We werken nu samen met vijf uitzendbureaus, maar er zijn ook andere bureaus die hierbij baat kunnen hebben. We zijn in basis begonnen van werk naar werk, maar we merken al werkende dat er ook sterke behoefte is om onze reguliere werk vraag en aanbod te matchen. Enerzijds willen we reguliere dienstverlening van maken, anderzijds willen we aangesloten blijven op mobiliteitsverhaal van werk naar werk. Detacheringstak zou kunnen worden corona gerelateerde van werk naar werk-trajecten die komende weken op ons af komen, maar we willen dus ook kijken of stukje reguliere dienstverlening van kunnen maken.”

Beiden worden erg blij van de energie die uit zo’n videocall komt. “We kunnen ter plekke matches maken. Vanochtend had een accountmanager vijf profielen met een administratief achtergrond. Een accountmanager uit een ander regio had meteen vier vacatures. Vervolgens sluit een uitzendbureau aan die drie concrete vacatures heeft. Als we deze overleggen niet hadden gehad, dan waren die mensen ook niet voorgesteld op die vacatures”, sluit Anton tevreden af.  

Heb je vragen over deze aanpak? Wil je dit ook in je eigen arbeidsmarktregio starten? Neem dan contact op met Willem van Remmerden via w.vremmerden@wil-lekstroom of 06-30021482.