Netwerken én solliciteren op de Virtuele Banenbeurs Drenthe

Redactie Nieuws, Voorbeelden uit de regio, Vraag en aanbod

Als een fysiek bezoek aan een beurs niet mogelijk is, dan is een digitale beurs de oplossing heeft Zoo Werkt ’t, een samenwerking van het UWV en zes Drentse gemeenten, gedacht. Op 27 mei is de allereerste Virtuele Banenbeurs in Drenthe georganiseerd. Werkgevers en opleiders stonden, net als bij een fysieke beurs, klaar met hun virtuele stand op een speciaal ingerichte pagina van Zoo Werkt ‘t. Werkzoekenden konden deze stands bezoeken en direct in contact komen met de werkgever/opleider. Met 100 standhouders en 1100 bezoekers was de Virtuele Banenbeurs een daverend succes en gaat op 16 september 2021 opnieuw live!

“Net als bij een fysieke banenbeurs kunnen bezoekers van hal naar hal en stand naar stand ‘lopen’. Bedrijven laten met informatie en filmpjes aan werkzoekenden zien hoe leuk het werk bij hun bedrijf is en plaatsen hun vacatures. Werkzoekenden kunnen onder andere via chatten of videobellen rechtstreeks met de werkgever in contact komen en direct solliciteren of hun cv achterlaten. Ze kunnen workshops volgen over hoe je een professionele cv in elkaar zet en wat handige tips zijn als je solliciteert naar een baan”, legt Ronald Haveman uit. Hij is projectleider Perspectief op Werk voor de arbeidsmarktregio Drenthe en teamcoach Werk en Re-integratie bij de Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen, die actief inzet op het coachen en begeleiden van uitkeringsgerechtigden naar een betaalde baan.

Van fysiek naar digitaal

“Voor corona gingen wij enkele keren per jaar met bijstandsklanten met de bus langs bedrijven om ontmoetingen te creëren met werkgevers. Aangezien dat niet meer kan, moesten wij op zoek gaan naar een alternatief. Het initiatief van de Virtuele Banenbeurs is mede vanuit de stuurgroep Perspectief op Werk gekomen. De collega’s van het UWV hebben hard gewerkt om de beurs te vullen met bedrijven en scholen en wij maken er gebruik van”, legt Ronald uit. Vanuit Hoogeveen en De Wolden hebben een groot aantal bijstandsklanten de beurs samen met hun werkcoach bezocht. Met succes! Twee statushouders uit Hoogeveen zijn door deze Banenbeurs aan de slag gegaan bij Teeling Petfoods in Hoogeveen en andere inwoner bij Klaver Fietsparkeren in Hoogeveen. Ronald: “Elke werkcoach selecteert vijf bijstandsklanten. Vervolgens komt de klant fysiek op kantoor bij de werkcoach, waarna ze samen een uurtje de stands bezoeken. Dit doen wij, zodat wij zeker weten dat de klant de beurs bezoekt, en diens cv achterlaat en/of in gesprek gaat. Ook om te laten zien dat deze toepassing werkt en laagdrempelig is. Uit ervaring weten wij dat als wij dit niet samen doen, veel klanten snel afhaken of wat minder creatief de beurs over gaan.”

365 dagen, 24/7

Je kunt de beurs 365 dagen, 24 uur bezoeken. De vacatures blijven actueel en je kunt altijd een berichtje sturen. De functie om werkgevers direct via de chat of beeldbellen te spreken staat alleen tijdens de live dagen aan. “Alleen dan zijn de stands aan de achterkant met mensen van die bedrijven bemand. Je kan niet van de standhouders verlangen dat ze 8 uur per dag hiervoor iemand beschikbaar hebben”, aldus Ronald. Bezoekers, bedrijven en opleiders zijn zeer enthousiast over deze nieuwe manier van presenteren, informeren, matchen en solliciteren. Ronald: De werkzoekende kan op deze beurs in korte tijd gericht meerdere bedrijven bezoeken uit dezelfde sector of verschillende sectoren. Ze krijgen een beeld van het bedrijf en kunnen direct reageren. Voor de werkgevers is het platform een prachtige manier om zich online gericht voor werkzoekenden te profileren en op de live dagen komen ze direct in contact met een groot aantal bezoekers/potentiele werknemers op hun stands.

Vervolg?

De Wolden Hoogeveen en andere gemeentes willen de Virtuele Banenbeurs Drenthe een vast onderdeel van hun re-integratieproces van klanten richting de arbeidsmarkt maken. Ronald: “Ik raad alle andere arbeidsmarktregio’s aan hetzelfde te doen.” Wil je de beurs bekijken? Ga dan naar www.zoowerktt-online.nl, maak een account aan en wandel over de beurs. Wil je soortgelijks in je eigen arbeidsmarktregio organiseren en heb je vragen? Dan mag je mailen naar r.haveman@dewoldenhoogeveen.nl.