Online Banenmarkt, juist nu!

Redactie Nieuws, Voorbeelden uit de regio, Vraag en aanbod

Werkzoekenden en werkgevers vinden elkaar in de besloten LinkedIn groep Online Banenmarkt Twente. De werkzoekenden presenteren zich middels een pitch of cv. De werkgevers plaatsen vacatures en gaan op zoek naar kandidaten. Je zou denken dat het is opgezet omwille van de coronacrisis, maar de Online Banenmarkt Twente bestaat al vijf jaar. Nu fysieke bijeenkomsten vanwege de coronacrisis niet kunnen plaatsvinden, is de interesse vanuit andere regio’s groot naar de werkwijze van de Twentse arbeidsmarktregio. 

Joost Hekkelman, senior adviseur werkgeversdiensten van Werkplein Twente legt uit waarom de Online Banenmarkt vijf jaar terug al is opgezet: “Ten eerste vonden we de banenmarkten, waar werkgevers achter een kraampje staan, ietwat ouderwets. Daarnaast bleek uit onderzoek dat 40 procent van de vacatures op diverse vacaturewebsites niet actueel zijn. Dat is erg frustrerend voor werkzoekenden. De Online Banenmarkt Twente vindt vier keer per jaar plaats op een vaste dag en vast tijdstip. Wij garanderen dat op die dag, in die drie uur, alle vacatures die in de groep zijn geplaatst actueel zijn en dat alle werkzoekenden die zich daar presenteren ook echt beschikbaar zijn. Ook na de Online Banenmarkt blijven de pitches en vacatures ongeveer vier weken staan. Doordat LinkedIn de berichten na een maand automatisch verwijdert blijft deze LinkedIn pagina behoorlijk actueel.” Bijkomend voordeel is dat werkzoekenden, op elk device dat verbonden is met internet, de online banenmarkt op een laagdrempelige manier kan volgen. “Handig voor personen die het niet fijn vinden om een grote bijeenkomst te bezoeken”, voegt Joost toe.  

In drie uur 220 vacatures

Voorafgaand aan de banenmarkt wordt binnen de LinkedIn groep artikelen met daarin tips over online pitchen en video solliciteren gedeeld. Daarnaast wordt er breed ingezet op bekendmaking via social media kanalen, de website van Werkplein Twente en via nieuwsbrieven naar werkgevers. Voor de werkzoekenden die geen LinkedIn hebben zijn er matchers  van de werkzoekenden dienstverlening. Zij hebben mensen in hun caseload en houden voor hen de vacatures in de gaten. “De laatste Online Banenmarkt was op 12 mei. In drie uur tijd waren er 220 vacatures geplaatst op de LinkedIn pagina en presenteerden 130 werkzoekenden zichzelf online”, vertelt Joost trots. Op de vraag hoeveel vacatures er toen zijn ingevuld, kan hij geen concreet antwoord geven. “Dat het via LinkedIn loopt heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat de kosten voor de online banenmarkt erg laag zijn, omdat het platform LinkedIn geen kosten met zich meebrengt. Daarnaast is de Online Banenmarkt Twente AVG-proof. Een profiel aanmaken en deelnemen aan de Banenmarkt is geheel vrijwillig. Nadeel is dat we geen rapportage kunnen uitdraaien met informatie over de hoeveelheid mensen die online zijn geweest en het aantal vacatures die zijn ingevuld. De leden nemen namelijk vaak direct contact op met werkgevers. Een match via deze banenmarkt is voor ons alleen zichtbaar, als de werkgever of werknemer ons dat achteraf laat weten. Dat proberen we zoveel mogelijk te achterhalen en daaruit blijkt dat het een succes is”, aldus Joost. 

Volgens hem is de manier van solliciteren op de LinkedIn pagina nogal ouderwets. Daar wil hij graag verandering in brengen. “Wanneer wij vraag en aanbod bij elkaar brengen en een match weten te realiseren dan is dat heel vaak op basis van toevalligheid. Ik krijg vandaag bijvoorbeeld een vacature binnen en heb twee weken geleden toevallig een cv voorbij zien komen die past bij het functieprofiel. Dan heb je een match. Maar dit zegt niets over waar een werkzoekende echt goed in is en waar hij of zij gelukkig van wordt. Ik wil dat er meer wordt gekeken naar competenties. Dan moet er wel een universele competentietaal komen, zodat er geen misverstanden ontstaan. Daar is het UWV nu druk mee bezig. Wanneer dat voor elkaar is kunnen we door middel van Serious gaming de competenties van werkzoekenden goed in beeld brengen en een meer duurzame uitstroom realiseren.”

Interesse voor de Online Banenmarkt groeit

Joost wordt momenteel platgebeld door andere arbeidsmarktregio’s die de Online Banenmarkt in hun eigen regio willen implementeren. “Nu door corona fysieke bijeenkomsten niet meer kunnen plaatsvinden, is de interesse voor een Online Banenmarkt gegroeid. Daar ben ik erg blij mee. Voor de volgende editie op 14 juli willen we bijvoorbeeld samenwerken met arbeidsmarktregio Zwolle. Zij gaan een eigen Online Banenmarkt organiseren, maar plaatsen de vacatures ook bij ons op de LinkedIn pagina en andersom”, vertelt Joost enthousiastBen je als arbeidsmarktregio enthousiast en zou je dit ook in je eigen regio willen verwezenlijken. Neem dan contact op met Joost Hekkelman via: Joost.Hekkelman@uwv.nl. Hij helpt andere regio’s graag op weg.