Op weg naar een baan met een praktijkverklaring

Redactie Nieuws, Scholing en route

Praktijkleren in het mbo met resultaat Praktijkverklaring

Leren in de praktijk kan helpen om mensen weer te laten meedoen. Maar voor sommigen is het behalen van een volledig mbo-diploma of een mbo-certificaat nog een brug te ver. Deze behoefte is door 26 regio’s vanaf november 2019 als concrete actie op de doe-agenda’s gezet. Om samen met onderwijs, SBB en de bedrijven werkzoekenden vanuit de doelgroep POW perspectief te bieden op werk middels scholing in de praktijk van een leerbedrijf. Praktijkleren in het mbo met als resultaat een praktijkverklaring is een mogelijkheid om deze groep wél naar de arbeidsmarkt te krijgen. Sinds dit jaar kunnen alle 26 regio’s de Praktijkverklaring aanbieden.

Voor werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie

Praktijkleren met de praktijkverklaring is vooral bedoeld voor werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie, voor wie het behalen van een volledig mbo-diploma (incl. entreeopleiding) of een mbo-certificaat vooralsnog niet haalbaar lijkt. Ook mensen met een startkwalificatie, voor wie een nieuw diploma of certificaat niet haalbaar is, kunnen in aanmerking komen. Praktijkleren met de praktijkverklaring wordt door mbo-scholen aangebonden in de derde leerweg. Met als doel de overgang naar werk te versoepelen en de kans op blijvend werk vergroten.

Hoe werkt het?

De medewerker of student gaat bij een erkend leerbedrijf onder begeleiding van een praktijkopleider aan de slag met bestaande delen van een mbo-opleiding, op basis van de vraag van het leerbedrijf en de persoonlijke mogelijkheden. De deelnemer volgt in de meeste gevallen geen lessen en doet geen examen, maar krijgt wel een praktijkverklaring. Zo kan hij of zij ook aan andere bedrijven laten zien wat hij of zij kan, waardoor mogelijk zelfs een opstap ontstaat om door te leren in het mbo.  

Neem de praktijkverklaring mee in je gesprek!

Neem de mogelijkheid van het behalen van een praktijkverklaring mee in gesprek met potentiële deelnemers en in bedrijfscontacten. Op Leerbanenmarkt.nl is te zien of er een geschikte praktijkervaringsplek beschikbaar is. Heb je hulp nodig om de juiste leerbaan te vinden ga dan naar het Meldpunt Leerbaan gezocht. De adviseur van SBB neemt dan contact met je op om samen met jou op zoek op zoek te gaan naar het juiste leerbedrijf voor jouw kandidaat.

SBB biedt ondersteuning en samenwerking

Meer informatie over het praktijkleren in het mbo met de Praktijkverklaring vind je op s-bb.nl/praktijkverklaring. De regionaal adviseur ondersteunt je graag verder met het ontsluiten en benutten van de Praktijkverklaring en overige dienstverlening van SBB. Op het terrein van arbeidsmarktinformatie, stages en leerbanen en de kennis over opleidingen in het mbo via de mbo kwalificatiestructuur. Neem hiervoor contact op met je regionaal adviseur onderwijs arbeidsmarkt.