Persoonlijk studieadvies van chatbot Dean

Redactie Nieuws, Voorbeelden uit de regio, Vraag en aanbod

Een studiekeuzerobot die je in 5 à 10 minuten adviseert welke mbo-opleiding je zou moeten volgen. Een utopie? Nee hoor. In Diemen is dit al werkelijkheid. Chatbot Dean wordt daar veelvuldig gebruikt. Deze zomer sluiten alle gemeenten en het UWV van de arbeidsmarktregio Groot Amsterdam Dean in de armen.

Chatbot Dean moet helpen de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. In een kort gesprek geeft Dean een studiekeuzetest, doet suggesties voor passende beroepen en zoekt daarbij passende en geaccrediteerde opleidingen. Op die manier heb je als jongere in 5 minuten een studieadvies in de pocket, inclusief een afspraak in je agenda voor een open dag.

Dean is nu geënt op regio Amsterdam. De chatbot zoekt in dat gebied naar studies die bij je passen. Zo zie je altijd een studie in de buurt en worden de lokale opleidingsinstellingen als eerst getoond. Dean gebruikt gebiedsdata om te zien welke studies en banen in dat gebied kansrijk zijn. Dean kan zo overal in Nederland worden ingezet om specifiek voor die regio en doelgroep de juiste studies te vinden.

De chatbot is in februari 2020 aan Diemen opgeleverd. Op 29 mei is na een evaluatie van de pilot besloten Dean voor alle 8 gemeenten en UWV in de arbeidsmarktregio Groot Amsterdam open te stellen. De 8 gemeenten in deze regio zijn: Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Ronde Venen, Haarlemmermeer, Amsterdam, Ouder-Amstel en Diemen.

Benieuwd hoe het werkt? Je kunt Dean hier proberen: https://diemen.chatmetdean.nl/  

Op PIANOo verscheen eerder een artikel over de ontwikkeling van chatbot Dean https://www.pianoo.nl/nl/jongeren-kunnen-straks-slimmer-een-studie-kiezen