Perspectief op Werk in West-Brabant: anders denken en leren door te doen

Redactie Nieuws, Werkende samenwerking

Eva Jeremiasse, projectleider bij de arbeidsmarktregio West-Brabant, en regiomanager Jeroen de Lange van VNO-NCW West-Brabant vertellen op samenvoordeklant over de nieuwe regionale aanpak van Perspectief op Werk. Ze geven 5 tips om van een regionale doe-agenda een succes te maken:

  1. Zorg dat alle partijen met elkaar in gesprek blijven om te achterhalen wat de ander bedoelt en nodig heeft. Overheid, werkgevers en werkzoekenden leven in verschillende werelden met een andere taal en snelheid van handelen. Snel terugbellen betekent bij een commerciële organisatie iets anders dan bij een uitvoeringsinstantie. Ook namen van beroepen zijn niet eenduidig: is een chauffeur iemand die naar Barcelona rijdt of die pakjes bezorgt in de eigen wijk? Bij misverstanden ligt wantrouwen op de loer en gaan partijen niet meer communiceren terwijl dat juist nodig is.
  2. Neem bij werkgevers en overheid iedereen op elk niveau mee: bestuur, management en uitvoering. In West-Brabant was er bijvoorbeeld een kick-offbijeenkomst voor uitvoerend medewerkers van het WSP: waar staan we voor? Hoe gaan we het doen?
  3. Benut bestaande structuren en borg het geleerde daarin.
  4. Zet in de samenwerking niet de organisaties, maar de inhoud en het proces centraal.
  5. Probeer waar nodig los te komen van bestaande structuren en denkwijzen, maak wel gebruik van wat werkt en ga niet alles opnieuw uitvinden.

Lees het hele artikel op samenvoordeklant.