Van thuis zonder werk ineens naar thuis mét werk

Redactie Nieuws, Voorbeelden uit de regio, Vraag en aanbod

Voor werknemers uit de ‘doelgroep banenafspraak’ is de coronacrisis een extra verwarrende periode. Deze groep vormt over het algemeen een kwetsbaar deel van de arbeidsbevolking, die in gewone tijden al extra aandacht en begeleiding van hun werkgevers krijgen. Ook Zeeuwse werkgevers hebben speciale focus op hun werknemers met een arbeidsbeperking. Een kleine rondgang langs de partners van Aan de slag in Zeeland leverde twee hemelsbreed verschillende werkgevers op die graag hun ervaringen willen delen: de Belastingdienst en webshop Dreambeads Online. 

Pascale Bakker, teamleider Switch (werk en mobiliteit) bij de Belastingdienst, vertelt dat van kantoor Middelburg tien mensen, die vanuit de banenafspraak werken, hun werkzaamheden nu thuis moeten doen. Hoe gaat dat? 

Andere vaardigheden ontwikkelen

“Deze collega’s versturen onder andere brieven naar belastingplichtigen met aanvullende vragen over hun aangifte. Dit werk leent zich gelukkig goed voor werken op afstand, maar het thuiswerken doorkruist wel onze opleidingsvisie. We willen graag vanuit een basiswerkpakket kijken wat de talenten van medewerkers zijn en daarvanuit ze laten doorontwikkelen. Dat proces komt helaas nu tot stilstand. Maar gelukkig waren de meeste van deze medewerkers al ingewerkt en kunnen ze aan de slag blijven. Ze ontwikkelen nu andere vaardigheden, zoals discipline opbrengen, zelfstandig werken, plannen en organiseren, geduld hebben…”

E-learning thuis

“Een andere groep banenafspraak-medewerkers is nog maar net gestart. Ze waren helaas nog niet ingewerkt op een werkpakket. Aangezien het inwerken op afstand erg lastig is, houden we hen nu aan het werk door ze tal van e-learning-modules te laten volgen. Niet ideaal, maar we moeten nog een paar weken overbruggen tot hun nieuwe werkpakket digitaal beschikbaar is. Naar verwachting gaan ze later in het jaar wel profiteren van de theorie die ze nu al aan het leren zijn.” 

Veel afstemming

Hoe belangrijk is het om ook nu onderling contact te houden? “Alle medewerkers hebben op hun werklaptop een chatfunctie gekregen waarmee ze onderling en met de teamleider communiceren. Dat is ook nodig, want de werkzaamheden vragen veel afstemming. Ook hebben we wekelijks een videobelmoment met het team. Erg fijn om elkaar toch weer te zien en het levert andere gesprekken op, omdat je elkaar nu in de thuisomgeving aan het werk ziet.” De medewerkers staan er thuis dus niet alleen voor. Naast het contact met hun collega’s en teamleider worden ze ook begeleid door een jobcoach. “Alles is er in elk geval op gericht dat deze medewerkers niet thuis komen te zitten zónder werk en dat ze een nieuw werkritme kunnen vinden.” 

Prachtige kans om te groeien

“Eerlijk gezegd had ik veel meer problemen verwacht”, geeft Bakker toe. “Ik ben heel erg onder de indruk van de mensen, hoe ze zelf initiatieven en besluiten weten te nemen. Want het is nogal een verandering: zat je eerst thuis zonder werk, kom je ineens thuis te zitten mét werk. Dat is weer een hele nieuwe uitdaging. Zo is een crisissituatie ook een prachtige kans om te groeien. En één ding is zeker: als de medewerkers deze periode goed doorstaan, dan kunnen ze álles aan!”

Pascale Bakker (derde van links) voor de coronacrisis met collega’s van Switch, een onderdeel van de Belastingdienst dat zich bezighoudt met mobiliteit en ontwikkelinitiatieven. Inwerken en opleiden van collega’s met een arbeidsbeperking hoort daar ook bij.  

Drukte in het magazijn

Een commercieel bedrijf dat momenteel niet minder draait, maar het drukker heeft omdat huisvlijt en hobby’s door het thuisblijven blijkbaar een vlucht nemen, is Dreambeads Online te Middelburg. Daarom heeft ‘dé kralengroothandel voor iedereen’ de ongeveer vijftien personeelsleden nog harder nodig dan anders. En van thuiswerken is hier nauwelijks sprake. Eigenaar Wilco Poppe: “We hebben vijf medewerkers met een arbeidsbeperking, allemaal erg verschillend van elkaar. Eén heeft een creatieve kantoorfunctie, de andere vier werken in het magazijn.” 

Even op elkaar wachten

Hoe ging het aanpassen aan de coronaregels in zijn werk? “Het kostte eigenlijk geen extra moeite om de coronaregels in te voeren en uit te leggen; dat ging zo goed als vanzelf. Iedereen beseft goed dat het om elkaars en de eigen gezondheid gaat. We merken wel – en dat geldt voor iedereen trouwens – dat met name in het magazijn de anderhalve meter afstand als je niet alert bent even vergeten kan worden, zeker als het druk is zoals nu. Er wordt bij het orderpicken en het inpakken van de bestellingen veel gelopen. We hebben dan ook als regel dat we elkaar niet passeren in een gangpad, maar aan het begin ervan, waar ruimte is, even op elkaar wachten. En dat gaat goed.” 

Begeleiding niet anders dan anders

Er is dus geen extra begeleiding nodig? “We vinden het belangrijk dat onze medewerkers met een beperking goed in hun vel zitten, want zij hebben vaker dan anderen ups en downs. Daarom zorgen we altijd al voor goede begeleiding en hebben we wekelijks even een gesprekje met ze. Speelt er iets, dan kijken we in overleg met de jobcoach wat we kunnen doen. En die werkwijze is nu niet anders.”

Digitale toolbox ‘Corona en banenafspraak’

Voor werknemers uit de ‘doelgroep banenafspraak’ is de coronacrisis een extra verwarrende periode. Deze groep is natuurlijk ontzettend breed en gevarieerd, maar vormt over het algemeen een kwetsbaar deel van de arbeidsbevolking, die in gewone tijden al extra aandacht of begeleiding van hun werkgevers krijgen. Om deze werkgevers te ondersteunen met informatie over relevante wet- en regelgeving én over manieren van omgang en begeleiding op de werkvloer en daarbuiten, heeft de overkoepelende wegwijzer ‘Op naar de 100.000 banen’ de digitale toolbox Corona en banenafspraak opgezet, met medewerking van het ministerie van SZW, de Kennisalliantie, FNV, Divosa en De Normaalste Zaak.

De toolbox wordt voortdurend geactualiseerd. Vindt u toch geen antwoord op uw vragen of heeft u suggesties voor toevoegingen, dan zijn uw vragen en suggesties simpel via de site bij de redactie van de toolbox bekend te maken. Wilt u ervaringen delen en andere werkgevers laten weten welke oplossingen u heeft gevonden, dan is daar een speciaal ervaringenmeldpunt voor.  

Bron artikel: https://www.aandeslaginzeeland.nl/van-thuis-zonder-werk-ineens-thuis-mét-werk